lørdag den 14. februar 2004

Leksika om mytologi på internettet
Internetsøgning startede 13. januar 2004 en lille serie med centrale og gratis leksika på internettet. For at vække læsernes interesse for den slags internetsider og hjælpe fans af leksika.
Se listen nederst med tidligere indslag. Bemærk at der med tiden kommer flere til end oprindeligt beskrevet her. Så det kan altid betale sig at checke denne liste…
Emnet mytologi er populært, måske fordi emnet appellerer til rollespillere, Tolkien-fans m. fl. Der er ikke mangel på steder, så her er et skønsomt udvalg. Mytologi svarer til bibliotekernes opstillingssignaturer 29.1-29.3
PHILTAR (“Philosophy, Theology and Religion”) er en portal til akademisk litteratur om disse tre emner. Kig i undermenuen “Encyclopedia...”. Religionsleksikaet er underdelt i 11 verdensreligioner og 11 verdensdele. Hvert opslag starter med et kassediagram: et skema over forskellige opslagsord til religionerne. Klik på kasserne for at se tekstdelen. Det er lidt besværligt at bruge, selv om der også er en religionsopdelt liste over emneord. Man kan ikke slå op alfabetisk. Kristendommen og Bibelen findes under teologi.
philtar.ucsm.ac.uk
Gareth Young’s Encyclopedia of Monsters, Mythical Creatures and Fabulous Beasts. Som navnet antyder er dette et mere underholdende leksikon over uhyrer, fabeldyr og overnaturlige væsner fra hele verden. Ikke så dybtgående, men man vil hurtigt kunne bestemme i hvilken mytologi et bestemt væsen hører til. Desværre fremgår det ikke hvor oplysningerne stammer fra. Til almindeligt brug er det OK.
webhome.idirect.com/~donlong/monsters/monsters.htm
Encyclopedia Mythica har knap 6.000 opslag på mytologiske figurer, guder og overnaturlige væsner fra hele verden. Her kan man både søge (“Search”), eller smugkigge i en emneopdelt liste (“Explore”). Opdelt i mytologi, folklore, fabeldyr, heroer, billeder (omfatter pt. ca. 250 billeder), slægtstavler og temaartikler (der er pt. 4). Opslagene er pænt lange. Der er endnu ikke så mange slægtstavlerne, men der er dog fx en oversigt over de indviklede slægtsforhold mellem de græske guder.
www.pantheon.org/mythica.html
Encyclopedia of Greek mythology bygger på Homer's Illiaden og Odysseen og på Apollodorus’ bibliotek. (Apollodorus er en sen kilde til den græske mytologi). Det er mest henvendt til skoleelever og deres lærere. Hvilket også ses på illustrationerne – de er bestemt ikke historisk korrekte. Leksikonartiklerne linker til hovedsiden Mythweb, hvor der ofte er uddybende artikler til artiklerne, se fx Apollo.
www.mythweb.com/encyc/index.html
Mytolex. Et dansk leksikon om nordiske guder. Fra hovedsiden skal man klikke på Artikler, hvilket fører til en alfabetisk oversigt. Det administreres af en ung dansk datamatiker, Frank Bille Jensen (23). Artiklerne er ultrakorte.
www.mytolex.dk

Ingen kommentarer: