søndag den 1. februar 2004

Leksikon om psykologi (og katolicisme) på internettet
Internetsøgning startede 13. januar 2004 en serie med gode, gratis leksika på internettet. Meningen er langt fra at lave en komplet liste – hensigten er at vække læsernes interesse for den slags internetsider og hjælpe fans af leksika. Ordbøger er ikke med! Se listen nederst. Turen er nu kommer til psykologi, altså svarende til bibliotekernes opstillingssignatur 13. På dette ellers meget populære område har jeg kun kunnet finde et. Derfor har jeg også taget et om kristendom/katolicisme med, fordi emnet religion modsat psykologi omfatter flere gode leksika (herom senere):
The Encyclopedia of Psychology. Er egentligt ikke noget leksikon. Det er et indeks til andre sider med emner inden for psykologi. Det linker med andre ord til det som udgiverne anser som de bedste artikler om et bestemt emne. Men det fungerer godt, hvis man kan abstrahere fra at ensartetheden er røget, og at man skal efterkontrollere hvert opslag - man ved ikke hvor det kommer fra. Det er oven i købet muligt selv at foreslå et link! Der er et slags emnekatalog på forsiden, men absolut ikke egnet til leksikale opslag. Det er derimod søgefeltet. Det er redigeret af et par personer fra Jacksonville State University i USA. Man kan også betragte dette ”leksikon som et mønstereksempel på hvordan man ikke behøver at opfinde den dybe tallerken gang på gang: man udnytter alle de seriøse artikler som allerede findes på internettet, i steder for at starte helt forfra.
www.psychology.org
The Catholic Encyclopedia er et næsten hundredårigt leksikon (1. bind udkom i 1908). Men da katolicismen jo er endnu ældre, betyder det ikke det store, med mindre man søger nyere oplysninger. Hold i baghovedet at alle artikler er skrevet ud fra en katolsk synsvinkel. Informationsmængden er på trods af det rigelig. ”Katolsk” skal her ses i en meget bred betydning. Det omfatter ikke kun religiøse opslag, men også artikler om hvad katolikker gennem tiderne har bedrevet og hvilken indflydelse de har haft på kunst, videnskab og andet. For ikke-katolikker giver det ikke blot et indblik i katolikkernes trosliv og historie, men også artikler om fx helgener, katolske filosoffer. Og artiklerne er ganske grundige, visse nærmer sig nærmest små afhandlinger
www.newadvent.org/cathen/

Ingen kommentarer: